top of page

Insectenalarm !!!


Denk eens aan wat insecten doen aan afvalverwerking. Of hoe het moet met de bladluizen als er geen lieveheersbeestjes, wespen en vliegen zouden zijn? Bladluizen (die virusoverdracht kunnen veroorzaken) vermenigvuldigen razendsnel. Zonder natuurlijke vijanden zou de aardbol al zeer snel vergeven zijn van de bladluis.

Nee inderdaad, hier denk je niet elke dag aan, met al onze beslommeringen zoals werk, school, alle informatie die via de media op ons af komt...druk, druk, druk geen tijd om stil te staan bij die "bij"zaken.

Zoals ik vorige week al op Facebook postte is het van belang om goed voor de insecten te zorgen. Dit werd gisteren in het NOS journaal maar weer eens bevestigd met het bericht dat het aantal insecten in de Nederlandse natuurgebieden sinds 20 jaar is gehalveerd !

In mijn post had ik het over het ophangen van insectenhotels in de tuin, een kleine moeite. Of tegels uit de tuin halen, ook al aan te raden omdat de hoosbuien door het veranderen van het klimaat alleen maar toenemen.

Iedereen is afhankelijk van elkaar, zo ook van de insecten. De drastische afname van insecten heeft direct een gevolg op o.a. de planten en vogels in Nederland (bestuiving en voedsel) Een oorzaak ligt in het gebruik van pesticiden, direct en indirect. Niet alleen eten bijvoorbeeld rupsen de koolplanten die met fipronil zijn behandeld, maar ook zie ik in mijn omgeving bijvoorbeeld een toename van grasakkers die net plastic lijken. Elk grassprietje is hetzelfde en er is in de hele weidse omgeving geen onkruidje te bekennen.

Het roer moet hier om, en dat gaat ook wel gebeuren, maar dat duurt wel even voordat de landbouw in staat is (en wordt gesteld) om daadwerkelijk te veranderen.

Ik wil hier verder niet ingaan op hoe het allemaal komt, ik wil dat er actie komt om deze situatie te veranderen. En daarbij lijkt het geen verschil te maken om in je eentje die ene tegel uit de tuin te halen, maar als we dat allemaal doen heb je zo een paar kilometer extra groen voor onze "voedselketenpartners". Dus laten we met zijn allen alvast beginnen. Beginnen bij jezelf.

In Nijmegen heeft de wethouder een goed initiatief genomen. Daar worden 100.000 tegels verwijderd voor vergroening van de stad. Kom op wethouders, goed voorbeeld, neem dit over!

Landbouwers, gebruik die randen van je akkers nou om bloemen in te zaaien.

WAT kan JIJ doen ???? Alle bee(s)tjes helpen !!!!

Petraspectief


Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page