Boomkikkers
- Petra de Jonge
- May 25, 2018
- 2 min read

Wat vreemd eigenlijk dat het meest intelligente wezen van de aarde nog steeds bezig is om deze mooie ronde bol te vernietigen. Gelukkig gebruiken we steeds meer ons brein om technologische vernieuwingen in te zetten om te zorgen dat we het milieu verbeteren in plaats van verder verstoren. We zijn ons steeds bewuster van de natuur om ons heen en welke invloed we hier op hebben. We zijn steeds beter in staat om te bedenken wat er moet gebeuren om ecosystemen te behouden en diersoorten te redden.

Zo ook de boomkikker. Zeer velen van u zullen nog nooit van hun leven een boomkikker hebben gezien. Tot gisterennamiddag had ik ook nog nooit zo een klein groen creatuurtje kunnen ontdekken in de bramenstruiken. Ik wist wel dat ze bestonden en dat ze in bramenstruiken leven op bepaalde plaatsen rondom Enschede, maar het was me nog niet gelukt zelf een boomkikker vinden.
Nu verkeerde ik in de gelukkige omstandigheid dat ik een paar jaar geleden al fotograferend midden in de natuur van Hof Espelo kennis maakte met Wim Lengton. Hij vertelde mij over de Werkgroepen Fotografie en Insecten bij De Museumfabriek (voorheen TwentseWelle), waarvan hij de contactpersoon is. Of ik daar eens mijn foto's van insecten wilde laten zien aan de insectenspecialisten van de werkgroep. Zij konden dan deze diertjes determineren, en zo leerde ik steeds meer insecten herkennen.
Ik sloot me aan bij de Vriendenvereniging TwentseWelle en bij de werkgroepen. Deze werkgroepen organiseren naast een contactavond in de maand, ook zeer interessante lezingen en excursies over de natuur in Twente.

Gisteren dus een excursie naar de boomkikkers. Adri Schols, vrijwilliger en beschermer van de inheemse amfibieën, en boomkikkerexpert, vertelde ons hoe een boomkikkerbiotoop tot stand kwam.
En daar was het grote moment dat ik voor het eerst oog in oog stond met de eerste gespotte boomkikker in de bramenstruiken...een klein groen ovaalvormig zittend wezentje met grote uitpuilende ogen zat daar op een bramenblad onverstoorbaar voor zich uit te staren. 4 cm groot en een gladde felgroene huid. Volledig vertrouwend op zijn schutkleur en haast onvindbaar tussen de gelijkende bramenbladeren!

Na de eerste vonden we er al snel enkelen meer. De foto's tonen weer hoe bijzonder onze leefomgeving is. Je moet het zien ! En ben je nu ook benieuwd geworden naar de wondere wereld die natuur heet, kom dan een keer langs op één van de werkgroepavonden!
Fijne dag maar weer, in Petraspectief
Meer informatie op:
https://www.facebook.com/groups/IWGEnschede/

Comments